Historie

Het ontstaan van de Folsgearster Folk groep

In 1993 kwam Johannes van der Werf  het idee op om in IJlst een shanty koor op te richten. Later het “Skip Sûnder Roer” genoemd, een van de eerste mensen op zijn lijstje was de zingende scheidsrechter  alias   “‘The Wild Rover” Bennie Regeling. Na een moeizaam begin kwam in 1994 de groei er goed in bij het skip sunder roer, ook van uit Folsgeare kwamen er leden bij, waaronder timmerman/tenor Gerrit Rypma. Een van de eerste buiten optredens was in de feesttent van Folsgeare, na dit optreden  introduceerde Gerrit zijn zoon Marco.  Marco die met zijn trekharmonica-vaardigheden de preases in no-time overtuigde van zijn kunnen. “nei de fakansje daliks mar komme”! En zo ontstond eigenlijk de basis voor het latere Folsgearster Folk groep. Twee jaar later vroeg Johannes Marco  of hij hem het harmonica spelen ook kon leren. Samen met  Gerrit vormden zich zo  een les groepje. Dat werd al gauw even erbij zingen en al spoedig werden de Folsgearsters gevraagd om te komen spelen en zingen op een feest avond van o.a. de PVDA in Sneek. Bennie werd er bij gehaald en zo waren ze met vieren. Om de arrangementen wat op te leuken, nam Johannes af en toe een gitaar mee. Nog wat later werd Auke Zijlstra uit Sneek als gitarist toegevoegd.  Het jaar daarop heeft Johannes een banjo via internet gekocht en speelde daar zijn vingers eerst op stuk. Na zeven jaar tokkelen en akkoorden sprokkelen werd het hoog tijd om echt gitaar les te nemen  . Na het maken van de eerste CD “Swalkjende Wei” haakte Auke Zijlstra wegens drukte af en werd de broer   Peter vd Werf gevraagd om de gitaar partijen over te nemen. De trip langs de Oostzee in 2004 smaakte hem naar meer en hij speelt sinds dien als vaste slaggitarist zijn paadje schoon. Door de grote afstand tussen Wervershoof en Folsgeare werd Rinske ( Marco’s vrouw ) soms gevraagd om in te vallen voor Peter als deze door drukte was verhinderd. Na verloop van tijd werden ze beide als volwaardige leden aan de groep toegevoegd. De arrangementen zijn hierdoor alleen maar veelzijdiger geworden. Ieder zingt zijn/haar solo’s en begeleid de diverse partijen. De volgende etappe bestaat uit het maken en schrijven van eigen muziek teksten die door Marco worden voorzien van melodieën en arrangementen.  De eerste stukken van dit nieuwe project van de Folsgearsters staan al weer in de grond verf. Zo zijn de Folsgearster Folk mensen nog steeds onder weg. En onderweg ontmoeten ze groepen en koren die min of meer gelijkgestemd zijn en ook de shanty’s en folk muziek leuk vinden. In 2004 was er de ontmoeting met het Niebuhler shanty koor aan boord van de Ide Min een zeilschoener, die meevoer tijdens de ISA shantyfestival-week op de Oostzee ,het was echt super varen en zingen en zuipen van Kiel naar Denemarken tot Heiligenhafen, wat het allemaal  erg leuk maakte om met deze groep Nord-Friezen mee op te trekken.

Begin 2007 is de tweede CD Wer Underweis gemaakt met de bedoeling om als demo/promotie cd te dienen. Maar eerst in 2006 tijdens een shanty festival in Niebuhl ontmoeten wij de Maritime Crew uit Auckland Nieuw Zeeland.  Het opvolgende jaar  2007 was er de ontmoetingsweek met de Maritime Crew in Friesland, zij waren in juli een week bij Folsgeaster Folk te gast, een fantastische  happening met vele leuke optredens die uiteindelijk zelfs uitmonde in de productie van een gezamenlijke live CD, getiteld “On The Road Together.”

Naderhand zijn er nog weer veel nieuwe nummers aan het repertoir toegevoegd. In 2012 was het concert in het Viking schip Den Oever een van de hoogte punten. En in 2013 staat de FoFo groep in de startblokken om met het Stephen Foster project een nieuw weg in te slaan. wordt vervolgd ……..